uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND SEPTEMBER 2023

SHURE 300 Bandmicrofoon

 

 

Shure betrad pas in 1952 de markt voor bandmicrofoons met het model 300, een bidirectioneel type, en het model 333, een directioneel type (microfoon van de maand november 2017).
Beiden waren professionele studiotypen van uitstekende kwaliteit, met een niet reflecterende 'baked bronze' kleur, ook hadden ze simpeler 'neefjes', voor PA en andere bescheiden doeleinden: de bidirectionele 315 en de directionele 330 (uit 1957), deze hadden een andere kleur, mat chroom , aangezien ze niet voor tv en film bedoeld waren, was het oké om op te vallen op het podium.

Het model 300 was erg handig voor interviews; geplaatst in de studio tussen interviewer en gast, was er geen tweede microfoon nodig.

Voor film en tv kon hij op een boompole worden gebruikt, dankzij het anti-pff- en anti-blast filter waren ze zelfs bruikbaar voor buitengebruik. In de opnamestudio kon hij afzonderlijke instrumenten of complete groepen daarvan oppikken.

Hij kon zelfs live op het podium worden gebruikt. De ingebouwde trillingsisolator zorgde ervoor dat gerommel het element niet bereikte. De kop kon 45 graden naar voren en 90 graden naar achteren worden gekanteld, zodat de microfoon nauwkeurig in de goede richting kon worden gericht.

Net als de 330 had hij 3 uitgangsinstellingen: 50 Ohm, 150 Ohm en Hoogohmig, schakelbaar onder een afdekplaatje aan de achterkant, plus een stem-/muziekschakelaar aan de voorkant. De frequentie-opname was vrij recht tussen 40-15.000 Hz.

De afmetingen van de 300 waren zeer bescheiden: 234 mm lang, 37 mm breed en slechts 28 mm dik, hij woog 582 gram; hij was kleiner en lichter dan veel van de eerdere bandtypen van andere fabrikanten. Vergelijk het met de RCA 77D/DX, 290 x 94 x 63 mm, met een gewicht van 1,75 kg, en het wordt duidelijk dat Shure een zeer elegante en kleine bandmicrofoon van kwaliteit had geproduceerd. De frequentie-opname van de 300 was veel vlakker dan de respons van de RCA, in bidirectionele modus.

De 300 bleef 30 jaar (1952-1982) in productie, lang nadat de meeste bandmicrofoons waren uitgestorven en condensator- en dynamische microfoons hun dominantie in de studio's hadden overgenomen.

In het digitale tijdperk zijn bandmicrofoons opnieuw populair, en deze Shure-modellen verdienen absoluut een plaats bij de beste. Hoewel Shure een zeer gerespecteerde microfoonmaker is, zijn hun bandmicrofoons niet zo geliefd als de RCA's, wat jammer is, aangezien ze erg goed klinken, maar het biedt wel de mogelijkheid om ze tweedehands te vinden voor een veel redelijkere prijs dan de RCA's zeker zullen opbrengen.

Het model 300 levert dat geliefde ronde en gedetailleerde geluid, dat vooral tot zijn recht komt bij zang, snaar instrumenten, drumoverheads en als ambience microfoon. Het geluid is nooit schril en als hij niet té dichtbij wordt gebruikt, is het nabijheidseffect vrij bescheiden. Lang niet iedereen is bekend met opnemen met een bidirectionele microfoon, maar het is absoluut de moeite waard om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn van de ruime opnamehoek aan voor en achterkant en de 'dode' zijden.

De Voice/Music-schakelaar lijkt het zwakste punt van de microfoon te zijn. Hierdoor kan het geluid wegvallen. Door de schakelaar schoon te maken, is het probleem in de meeste gevallen opgelost.

Dit is een van de modellen die te vinden zijn in mijn boek Witnesses of Words. Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

Shure 300
Shure 300 side

Top: 2 kanten van de slanke Shure model 300 Onder: klank, schakelaar & 300 folder

Luister naar de klank van de model 300- Stem of Muziek

Shure 300 switch
Shure model 300 leaflet